Nedbryd kompleksiteten
Stadig større og til stadighed mere differentierede ønsker og krav fra borgere gør det mere kompliceret at planlægge, hvem der fremadrettet vil bo i de enkelte kommuner.
Nogle målgrupper flytter ud, mens nye kommer til. Nogle befolkningsgrupper efterspørger andre typer boliger end de nuværende, og det skaber et behov for arbejdet med flyttekæder og rotation i boligmassen.
Fra vision til virkelighed
Mange danske kommuner er udfordrede i forhold til at omsætte visioner til virkelighed og skabe lokal udvikling og branding.
Beslutningstagerne risikerer at træffe de forkerte valg, hvis ikke de har et klart overblik over kommunens eller et udvalgt områdes potentialer, og hvilke ejendomstyper, boliger, erhverv og detail, der vil blive efterspurgt i fremtiden.
For at sikre at kommuners strategi og vision tager højde for en kommende borgerudvikling, er det vigtigt at indhente valid viden og data, der kan belyse, om der er sammenhæng mellem en planlagt udvikling og de ønsker og ressourcer, som kommunens nuværende og fremtidige borgere vil kræve.
Her tænkes der både på den fysiske planlægning af boligområder og ressource-allokering til f.eks. pleje og boligsikring. Vil udviklingen betyde, at der skal bygges/rives skoler ned? Skal der bygges små eller store boliger? Kan vi forvente øgede kommunale udgifter til borgerne fremover?